вторник, 6 октября 2009 г.

"Пентекосталізація" християнства

Нещодавно я писав про те, що харизмати захопили завдяки "теології звільнення" Латинську Америку. На днях Віктор Єленський читав лекцію "Глобальні тенденції релігійного розвитку у 21 столітті" в УКУ, де зазначив наступний тренд:

"1 січня ХХ ст. було першим днем П’ятидесятницької Церкви. Вважається, що 1 січня 1901 року, — це перший день П’ятидесятництва, коли ті, хто зібрався в містечку Топіка, штат Канзас, заговорили іншими мовами. Наприкінці ХХ ст. п’ятидесятників, харизматів і всіх тих, хто належить до цієї родини, було 524 мільйони. У цьому сенсі навіть обережно говорять про „пентекосталізацію” християнства, тобто про те, що вплив п’ятидесятництва на глобальне християнство стає дедалі більшим. Очевидно, що відбувається і певна переконфігурація всередині світового двохмільярдного християнства. Питома вага католиків і православних зменшується попри те, що кількість католиків зростає. Але кількість п’ятидесятників, харизматичних, неохаризматичних течій зростає значними темпами. Наприклад, у 2025 році це зростання буде приблизно на 4% порівняно з 2000 роком".


Мушу визнати, що сьогодні харизмати і п'ятидесятники - найдинамічніші протестантські деномінації (і не тільки в рамках протестантизму). Комусь не подобаються  їхні "дискотеки", шабаші і т.д. Але вони краще за інших розуміють дух часу і потреби змін, трансформацій. От тому до них і тяжіє народ, зокрема, молодь.

П.С. Тут я розглядав два чинники (№1 і №2), що вплинули на успіх протестантизму в Україні.

Комментариев нет: